fredag 29. juni 2018

Hva er etikk

Og hva er forskjellen på etikk og moral? Denne artikkelen gir en. I etikken reflekterer vi over våre moralske oppfatninger. Vi reflekterer over. Hva er etikk ?

Vi gjør en rekke valg hver dag. Enkelte av valgene har betydning for flere enn oss selv. Som fagarbeider i helse- og. Metaetikk er studiet av moralske begreper samt hvordan vi kan erkjenne og begrunne påstander om moral og hva som er etikkens metafysiske forutsetninger.


Etikken kan igjen deles inn i tre kategorier: (1) deskriptiv etikk, (2) normativ etikk og (3) metaetikk. Den deskriptive etikken gir beskrivelser av hvordan mennesker.


Etikk er den delen av filosofi som vurderer spørsmål om hva som er godt og hva som er rett. Etikk (fra gresk ethos, sedelig) eller moralfilosofi er den delen av.

Arne Johan Vetlesen. Opplevelsen av at noe er urettferdig, er nesten uutholdelig. Vi mennesker har et dypt behov for at ting skal gå riktig for seg. Etikk, eller morallære, er den gren av filosofien som undersøker hva.


Det er fort gjort å blande sammen moralske (eller etiske ) dilemmaer med andre kompliserte situasjoner hvor det kan være vanskelig. Her diskuterer man ikke konkrete handlingsvalg, men hva som i det store og hele er rett og galt. Dette munner gjerne ut i ulike etiske teorier, der de mest kjente er. Hvilke moralske og etiske retningslinjer bør man følge i livet og konflikter som innbefatter kjøpslåing og forhandlinger?


Etikk handler blant annet om å begrunne moralen. Mens moral er knyttet til. Pris kr 2(spar kr 31). Lydbøker voksne. Men hvordan vet vi hva som er rett? Bestill hjemlevering eller klikkhent i din ARK-butikk. Vår pris 14.


Får valget ditt flest gode virkninger, er det ifølge denne tankemåten en moralsk handling.

En vanlig form for konsekvensetikk er nytteetikk. For folkevalgte og ansatte i en kommune handler etikk om systematisk refleksjon over hva som er god praksis i den kommunale virksomheten. Noen klassiske forslag: Kant: når den respekterer andre menneskers autonomi (rett til selvbestemmelse). Legg i handlevogn.


Læren om moral, et fag. Et sett med verdier og normer som en person eller et samfunn faktisk har. Bannerbilde Kapittel 18. Test deg selv. Lokus er Aschehougs portal for digitale læremidler.


På nettet får vi vite at "Etikk er den gren av filosofien som undersøker hva som er rett og hva som er galt, og som setter normer. Reidun Førde, Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo.


Et etisk dilemma oppstår når det er uenighet eller tvil om hva som er gode og riktige løsninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.