tirsdag 11. desember 2018

Arv fra foreldre særeie

Hytta du har arvet av dine foreldre ønsker du kanskje å ha som særeie i ekteskapet? Da kan det være lurt å opprette en ektepakt.


Hvis du vil unngå at arven du etterlater ikke skal blandes med midlene til dine barns ektefeller, er det fornuftig å nedfelle særeie i et testament. Emneord: Arv, Felleseie, Særeie, Testament.


Min kone har særeie på vår eiendom.

Denne er gitt av hennes foreldre i testamente som nå er døde. Vi ha vært gift. Særeie må enten bestemmes med ektepakt eller av gavegiver.


Dersom avdøde ikke har barn, men foreldre eller søsken i live, vil ektefellen arve halvparten. Når det er bestemt at arv eller gave er særeie begrenser dette mottakeren fra å gjøre visse disposisjoner over arven eller gaven. Videre begrenses ektefellens arv av om avdøde hadde skrevet testament.


Avdødes foreldre eller søsken vil her ikke motta noe i arv.

Skjevdelingsmidler er formue som en ektefelle enten har hatt med seg inn i ekteskapet, eller senere har arvet. Hvis arvelater (den som arven kommer fra) har skrevet i testament at det du arver skal være særeie, er du sikret.


Hvis avdøde hadde særeie, må det inngås avtale med arvingene dersom dette. Er boligen du bor i din ektefelles særeie ? Her er en kalkulator som kan gi deg svar om hvordan arven blir fordelt.


Livsarvingenes (arvelaters barn) rett til arv og størrelsen på arv. Hadde avdøde særeie, tilhører det fullt og helt dødsboet og skal deles.


Men foreldrene har anledning til å bestemme i testamenter at arv etter dem - også pliktdelsarv - skal være arvingenes særeie hvis arvingen er eller blir gift. En giver eller arvelater kan bestemme en ordning som nevnt i §§ til som vilkår for arven eller gaven. Besteforeldre og jente holder hender. Dette er et sensitivt tema.


Ektefeller som ikke har opprettet ektepakt med særeie, har felleseie. Særkullsbarn vil derfor kun arve sine foreldre og ikke den nye samboer eller ektefelle. Det betyr at verdiene. Felles barn vil derimot arve begge foreldrene.


I en familie (samboende) med.

Rett på arv kan en person ha i egenskap av å være. Søskens barnebarn. Olde- foreldre arver ikke.


Et eksempel er at foreldrene til en ektefelle i testament bestemmer at barnets arv etter dem skal være vedkommendes særeie. Se ekteskapsloven.


Hvis din forelders ektefelle har fått overført formue til seg som særeie, er det beste å ikke gjøre noe før din forelder er dø for ellers risikerer du at "opplegget" blir. Samtidig ønsker de fleste foreldre at barna til syvende og sist skal likebehandles. Med forskudd på arv menes en gave som skal hensyntas ved. En gavegiver kan bestemme at gaven skal være å anse som særeie for.


Var avdødes nærmeste slektninger foreldre, søsken eller etterkommere av disse, arver. Dersom begge foreldrene til arvelater lever, deles arven likt mellom dem. Særeie er formue som en ektefelle eier utenfor formuesfellesskapet. Etter arvelovens § går en fjerdedel av arven til gjenlevende ektefelle.


Er avdødes arvinger hans eller hennes foreldre, eller etterkommere av disse. Har arvelataren ikkje livsarving, går arven til foreldra hans.


Er far eller mor dø går arvelotten til hans eller hennar livsarvingar, med lik part på. Foreldre arvar likt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.